Datum

Vertalen

nlenfrjaes

Geschiedenis Goju-Ryu

OGKK

Kanryo Higaonna Sensei (1853-1915) werd onderwezen door Seisho Arakaki Sensei toen hij ongeveer 17 jaar was. Later reisde hij naar Fushou, Fujian in China (1874-1877) om zich te verdiepen in gevechtsporten. Na zijn terugkeer op Okinawa onderwees hij karate aan onder andere Chogi Yoshimura, tweede zoon van Heer Yoshimura, Chojun Miyagi en Juhatsu Kyoda.

Chojun Miyagi sensei (1888-1953) was student van Kanryo Higaonna Sensei op een leeftijd van 14 jaar. In 1915 reisde hij eveneens naar Fushou, Fujian op zoek naar de Sifu (meester) van Higaonna sensei. Hij verbleef er meer dan een jaar op zoek naar een goede leraar. In 1936 bezocht hij China opnieuw om zijn studie te verdiepen. Miyagi Sensei was de eerste die zijn Karate-Do school een stijlnaam gaf, Goju-Ryu. Hij doceerde voornamelijk karatedo aan de Ryukyu Police Academy als instructeur en aan andere scholen. Hij overleed op 8 oktober 1953.

Eiichi Miyazato Sensei (1922-1999) werd onderricht door Chojun Miyagi Sensei op de leeftijd van 17 jaar in Matsuo, Naha. Gedurende deze tijd qas hij een politieagent en hij assisteerde Chojun Miyagi Sensei. Naast zijn Sensei doceerde hij eveneens aan de Ploitie-academie. Na de dood van zijn meester, onderrichte hij leerlingen in zijn eigen dojo. In april 1954, op de algemene vergadering van de toenmalige Okinawa Goju-kai, werd Eiichi Miyazato Sensei officieel erkend als de opvolger van Chojun Miyagi Sensei. In 1957 opende hij de Jundokan Karate Dojo in Asato, Naha. Terwijl hij studenten onderrichte, trad hij ook op als adviseur van de All Japan Karatedo Federatie en de All Japan Karatedo Federatie Goju-kai. Hij was eveneens president van de Karate Federatie in de Okinawa prefectuur, als de eerste voorzitter van de Okinawa Goju-ryu Karatedo Vereniging, en vervulde nog enkele andere belangrijke posities in de Karate wereld. Hij overleed op 11 december 1999.

Sensei Koshin Iha werd geboren op 24 november 1925 en studeerde bij Chojun Miyagi Sensei op de leeftijd van 14 jaar. Na de dood van zijn meester stond hij Eiichi Miyazato Sensei bij in het onderricht van studenten. In 1964 opende hij de Shodokan Goju-Ryu Karate Dojo in Tomari, Naha. Op aanraden van Eiichi Miyazato Sensei werd Sensei Koshin Iha in oktober 1969 samen met Miyasato Sensei ingehuldigd, respectievelijk als Ondervoorzitter en eerste Voorzitter van de Okinawa Goju-Ryu Karatedo Vereniging. Na de dood van Miyazato Sensei werd hij verkozen tot 2de voorzitter door de raad van bestuur van de Okinawa Goju-Ryu Karate-do Vereniging en werkte er als zodanig tot 2004.

Vandaag de dag, onder de derde voorzitter, Yoshio Hichiya Sensei, heeft de Okinawa Goju-Ryu Karate-do Vereniging haar hoofdkantoor in de Hichiya Dojo gelegen te 3-180-33 Ishimine-cho, Shuri, Naha. de vereniging bestaat uit 10 Dojo's op Okinawa, 6 op het vasteland van Japan, en vele anderen in de verenigde Staten, Europa, Azië en andere delen van de wereld. Elk jaar houdt de vereniging een toernooi in april en drie maal per jaar zwarte band examens. Het organiseert ook een studiegroep op de vierde zondag van elke maand en voert overzeese stages uit. Op dit moment is voorzitter Yoshio Hichiya Sensei ook de voorzitter van de Karate Federatie in de Okinawa prefectuur.

bron : OGKK Website

Vertaling : OGKKB Koenso Kessel-Lo